Aronia

Echipa gardului viu minune il place scorusul negru! aronia

Il cunoasteti?

Povestea „celor doi farmacisti”

S-a intamplat inca in vremul strabunicei mele. Ea a fost o strabunica iubitoare si ingrijitoare, concentrata pe familie si le cunostea bine plantele. Ma umpla caldura si astazi cand familia povesteste numeroase intamplari legate de ea. Cred ca inca nu am avut vreo intrunire de familie fara sa reamintim cevadinobiceiurile sale, din viata sa.Imi aduc aminte, eram un baietel mic de tot. Ningea abundent intr-o zi din decembrie. Tatal meu – care a fost veterinar- a fost chemat la un animal bolnav. Potrivit obiceiurilor de atunci din localitate au venit dupa el cu o sanie trasa de cai. Eram foarte bucuris, deoarece m-a luat cu el.A fost o experienta fantastica, dar imi era foarte frig. Incercam sa ma invelesc intr-o patura mare, dar nici asa nu m-am incalzit. Pana ajungeam inapoi in camera calda deja cutremuram din cauza frigului. Strabunica mea m-a vazut si spunea: Ofof, mai baiatule, de ce iesi afara in vremea asta? Haide ca sa-ti dau din gemul meu „doi farmacisti”.

Acesta a fost gemul , despre care strabunica a sustinut, ca este atat de sanatos si are putere de vindecare, doi farmacisiti s-au pierdut in el , cum spunea de obicei. Am primit de multe ori din gemul respectiv pana la maturizare. Boliile nu prea m-au gasit. Bineinteles, din cauze genetice, cel putin la asta m-am gandit. Dar, sa ne intoarcem la poveste. In gradina strabunicei mele, pe langa arborele si tufele nenumerate, gasim gard din scorus negru pe o distanta de cel putin 20 m. Din fructul scorusului negru (aronie) a gatit gemul „celor doi farmacisti”.


Astazi, la varsta de 50 de ani, cunoscand efectele scorusului negru, pot afirma faptul ca datorita fructului aroniei sunt asa de sanatos. De atunci ma gandesc cu caldura la strabunica mea.

 

Instiintare despre planta

Despre planta:

Scorusul negru infloreste in luna mai, aproximativ 10 zile. Florile sale albe seamana cu florile multe altor pomi fructiferi, mai ales cu paducelul. Planta are talie mica, la maturitate atinge 1.5-2 m, a caror flori mici si albe infloresc primavara devreme. Frunzele verzi inchisi sunt imprastiati, iar toamna se schimba in diverse nuante de rosu-portocaliu.

Sadirea se face toamna, sau primavara devreme, distanta de plantare este de 1-1,5 m, puse in acest fel aproximativ in 5 ani formeaza un gard viu compact, insa este spectaculoasa si ca arbust solitar. Are o trasatura buna, are capacitate de rezistenta ridicata impotriva daunatorilor si boliilor, nu trebuie stropit.

Pretentii la sol

Aronia Melanocarpa suporta bine orice tip de sol: soluri uscate si nisipoase, soluri seci, sarate, compacte, argiloase si de asemnea este foarte toleranta la poluare. Prefera locurile insorite, nu se dezvolta prea bine zonele semiumbrite. Este rezistenta la ger si seceta, insa in conditii de seceta excesiva fructele isi pierd suculenta.

 

Ingrijire

In perioade secetoase are nevoie sa fie udat mai des, deoarece le are radacinile mai adanc. Este inclinata la formarea vlastarilor, care trebuiesc indepartate. Poate fi plantat si sub copaci cu coroane inalte. Diametrul fructului este 7-15 mm, masa medie este 1-1,6 g.

 

Dr Simocsics Peter scrie despre aronie (Magazin naturist):

Scoruşul negru, înainte de toate are proprietati anti-inflamatoare şi preventive. Bolile distructive ca, atacul de cord, cancer, diabet, boli metabolice sunt cauzate de procese de inflamaţie. Aşadar scoruşul negru ajută la prevenirea bolilor menţionate mai sus.

Proprietăţile lor vindecătoare nu se pierd şi se pot păstra de la un sezon la altul. Din fructe se prepară dulceţuri, gemuri, sucuri şi siropuri, marmelade, paste, lichioruri, compoturi. Prin gătire, o parte din vitaminele prezente în fructe se distrug, de aceea sunt recomandate mai ales congelarea şi uscarea ca metode de păstrare. Fructele proaspete se pot păstra ca atare în locuri răcoroase (până la 5 grade Celsius), ferite de razele directe ale soarelui, până la două luni. La o temperatură mai mare fructele se păstrează cel mult două, trei săptămâni.

Datorită compoziţiei lor chimice, fructele de aronia sunt recomandate în multe afecţiuni: măresc rezistenţa şi elasticitatea vaselor sanguine, reduc hipertensiunea sanguină şi arterioscleroza, ajută la normalizarea colesterolului, susţin o bună circulaţie la nivel cerebral. Consumul regulat de fructe de aronic ajută la detoxifierea organismului , prin faptul că elimină metalele grele (plumb, cobalt) şi alte toxine datorate unei alimentaţii greşite, cu mulţi aditivi, afânători, potenţatori de gust, de culoare şi conservanţi chimici.

Protejează organismul de radiaţiile zilnice (de la telefonul mobil, calculator sau alte aparate) , protejează împotriva radiaţiilor ultraviolete, reduce riscul îmbolnăvirii de cancer. 100g fructe de aronia asigură necesarul zilnic de acid folic, din acest motiv aceste fructe sunt recomandate femeilor care doresc să rămână însărcinate şi gravidelor. Datorită conţinutului de inulină , fructele de aronia sunt recomandate în diabetul de tip II.

Fructele de aronia au un efect tonic general , înviorează, cresc vitalitatea şi sporesc imunitatea, echilibrează metabolismul, scad nivelul hormonilor de stres, calmează şi întreţin buna dispoziţie. Sunt recomandate în dietele sportivilor, ale copiilor care prezintă insuficienţă de iod, ca antialergice, datorită proprietăţilor antihistaminice. Purifică sângele şi sunt recomandate în dietele antiage.

Preţul aroniei (scorus negru):

(Preţurile aroniei (scorus negru) sunt cu TVA inclus.)

 

 

** Pe 1 ha de plantatie intra cca. 2500-3000 plante de aronie (scorus negru).

 

RĂSAD SCORUS NEGRU (ARONIE) 2 ANI Preţuri în lei cu TVA inclus
1-100 buc 14,90 LEI/răsad
101-500 buc 11,90 LEI/răsad
501-1000 buc 9,90 LEI/răsad
peste 1001 buc Solicitaţi ofertă de preţ

 

RĂSAD SCORUS NEGRU (ARONIE) 1 AN
Preţuri în lei cu TVA inclus
1-100 buc 10,90 LEI/răsad
201-1000 buc 8,90LEI/răsad
peste 1001 buc Solicitaţi ofertă de preţ

 

Folie Sövitex

pret

1 pachet (1o ml)

28,90 lei/pachet

 

Sistemul de picurareSöviaqua

Preţ

1 pachet conţine; ţeavă de picurare

10 ml + 3 piese de racordare

19,90 lei/pachet

 

Profil ,,T''

Preţ

1 buc profil ,,T''

7,90 lei / buc

 

Damisol EXTRA *

Preţ 

1 flacon conţine 400 ml de îngrăşământ lichid pentruaronie (scorus negru)

17,90 lei / 400 ml*

 

Cumpărare şi transportminune detalii

 

Taxa de transport (curierat):

Livrarea plantelor de aronie (scorus negru) se face prin curierat rapid cu firma GLS Romania , contra cost, în sistem de plată ramburs. Taxa de transport variaza in functie de valoarea comenzii, asa cum reiese si din tabelul de mai jos.

Livrarile se fac de luni pana vineri, astfel ca sa primiti coletul vineri, trebuie sa faceti comanda cel tarziu joi, pana la ora 13:00, sambata si duminica fiind zile de repaus.

Pentru urmarirea coletelor dumneavoastra sunati la numarul de telefon 0728-968063 de luni pana vineri intre orele 10:00 - 18:00, ca sa va spunem numarul AWB, dupa care accesati GLS Romania .

 

:

transport+ambalaj

preturi

până în 25 buc

29 lei

până în 50 buc

33 lei

până în 100 buc

36 lei

până în 125 buc

38 lei

până în 160 buc

43 lei

până în 190 buc

55 lei

până în 250 buc

65 lei

până în 325 buc

70 lei

până în 525 buc

80 lei

până în 890 buc

110 lei

* Pentru comenzile de peste 2000 lei taxa de transport se calculeaza ulterior


gardviu.ro--comestibile

ANPC I Termeni si conditii